Elmúltál már 18 éves?
Kérjük, a belépéshez add meg születési dátumod!

SÖRKISOKOS

A SÖRÖK CSOPORTOSÍTÁSA

A söröket több jellemzőjük alapján lehet csoportosítani. Ez lehet technológiai vonatkozású tulajdonság, és lehet valamilyen paraméter (keserűség, szín, Balling-fok, alkoholtartalom) is. Évszakok alapján beszélhetünk szezonális csoportosításról (téli sörök, nyári sörök stb.). A legelső és legfontosabb technológiai csoportosítási alap, hogy a sör felsőerjesztésű vagy alsóerjesztésű.

Porter

A felsőerjesztésű sörök olyan élesztőtörzzsel készülnek, ahol az élesztő az erjedés végén a leerjedt sör tetején gyűlik össze. Az erjesztés hőmérséklete 20 fok körül mozog, ami nem igényel bonyolult hűtési folyamatot. Ezért is terjedt el jobban a kézműves, otthoni sörfőzők körében. Ez az élesztő más ízanyagokat termel (virágosabb), így a sör is más ízű lesz. A felsőerjesztésű söröket ale-nek nevezzük.

Az alsóerjesztésű sörök esetében az élesztő az erjesztőtank alján gyűlik össze. Az erjesztési hőfok alacsonyabb, 10 fok körül van. Ezt nehezebb biztosítani, ugyanakkor az alsóerjesztésű sörök esetében könnyebb tartani az állandó minőséget - ezért az ipari gyártásnál ez a típus a gyakoribb. Az alsóerjesztésű söröket nevezzük lagereknek. Magyarországon a kapható sörök nagy része lager.

Szín alapján a söröket úgy csoportosítjuk, hogy világos sörök, félbarna sörök és vörös sörök vagy barna sörök.

A barna sörök nevükből következően sötétebb színűek. A sötétebb szín a felhasznált malátának köszönhető. A bécsi, müncheni maláták sötétebbek, mint a világos söröknél használt pilzeni típusú maláta. A malátázás folyamán magasabb hőfokon kezelik a zöld malátát, így annak színe és beltartalma más lesz. Vannak speciális maláták: karamell maláta, festő maláta, melyek különleges sötét színt és testességet adnak a barna söröknek. A gyártási technológia kicsit különbözik csak a világos sörökétől.

A barna sörök készülhetnek felső vagy alsóerjesztésű technológiával:

Felsőerjesztéső barna sörök:

Brown ale: jellegzetes karamelles, édeskés ízét a maláta finom aszalásának köszönheti, mely során a magas cukortartalma enyhén karamellizálódik. Nagyon sötétbarna és alacsony alkoholtartalmú. Étkezésekhez előszeretettel ajánlják, de édeskés íze miatt desszertekhez is jól megy.

Düsseldorfi ale: a németek ale sörének a barna fajtája: sötét vagy réz színű, alig komlózott, savanykás utóízű.

Stout: készítéséhez nagy arányban pörkölt malátát használnak. Sötét vagy fekete színű, igen testes ital. Több alcsoportot is megkülönböztetünk.

Milk stout (sweet vagy cream stout): angol eredetű. Laktózt is tartalmaz, amit az erjedésben lévő sörhöz adnak hozzá. Édeskés, alacsony alkoholtartalmú ital.
Dry stout: kesernyés és száraz, Írországban jellemző.
Imperial stout: magas (8-10%) alkoholtartalmú sör, az erjesztési ideje nagyon hosszú.
(Létezik még csokoládés, kávés és zabból készült stout is.)

Porter: 1720 körül főzték először Londonban. Színe sötét vagy teljesen fekete, alkoholtartalma 5-6%. A többi barna sörtől eltérően ezt erősen komlózzák.

Alsóerjesztésű barna sörök:

Bak (Bock): eredetileg szezonálisan készítettek Németországban. Erős testes sör, határozott komlóízzel. A név állítólag a Bak égövi jegyből ered. Télre és karácsonyra készítették régen. A bak söröknek több alfajtája létezik: Dopplebock, Maibock, Icebock, Weizenbock.